Truqui'ns i demani més informació: 934 153 464

ServiDigest Barcelona - Centre mèdic especialitzat

La importància de la flora intestinal

L’intestí humà és l’hàbitat natural d’un conjunt de microorganismes que formen la flora intestinal, la qual està formada per uns 100 bilions de bacteris d’unes 500 a 1000 espècies diferents. Aquesta flora intestinal és adquirida per l’ésser humà, és a dir, naixem estèrils i és a partir del moment en què entrem en contacte amb el nostre mitjà, quan adquirim aquests microorganismes que nien i proliferen al llarg de tot l’aparell digestiu.

Anatòmicament parlant, l’interior de la boca, l’estómac i l’intestí es consideren parts externes de l’organisme ja que estan en contacte amb el medi ambient. Això emmarca la funció principal d’aquesta flora bacteriana, que és la de recobrir totes les parts del tub digestiu que estan en contacte amb aquest mitjà extern.

La major part d’aquests microorganismes es troben en el còlon ja que l’estómac i els primers trams de l’intestí prim contenen un grau d’acidesa que crea un hàbitat inviable per a la majoria de microorganismes.

La flora intestinal no és igual per a tots els humans i en una mateixa persona canviarà per les múltiples variables que li afecten: el tipus de dieta que cada persona segueix, el grau d’estrès al que està sotmesa, la medicació que precisa, la zona geogràfica on viu, etc.

Alguns dels microorganismes que formen part de la flora intestinal tenen efectes nocius per a la salut. Si el seu nombre es manté baix en proporció als quals tenen efectes beneficiosos, rarament s’iniciaran efectes indesitjables, però quan les proporcions es desequilibrin les funcions bàsiques beneficioses que exerceix la flora intestinal s’alteraran.

    Les funcions principals de la flora intestinal són:

  • Efecte barrera, evitant l’entrada de gèrmens i patògens que arriben amb els residus alimentaris.
  • Síntesi de vitamina K i vitamina D.
  • Producció d’energia, tant per a l’ésser humà com per als mateixos bacteris.
  • Absorció de calci, magnesi, sodi i en part de ferro.
  • Funcions inmunoprotectores. La mucosa intestinal és un espai d’interfase entre el medi ambient i el sistema immunitari. El teixit limfoide intestinal és el que conté major concentració de cèl·lules inmunocompetents del cos humà.


Vol que ens posem en contacte amb vostè?